fbpx

Hoe vind je vacatures?

De wereld om ons heen verandert snel en dat is niet anders voor de arbeidsmarkt. Mensen gaan met pensioen, wisselen van baan en bedrijven komen op en groeien. Zo ontstaan altijd weer nieuwe vacatures die het voor jou mogelijk maken om een volgende stap te zetten binnen jouw loopbaan. Wij helpen je graag om op zoek te gaan naar de juiste vacature voor jou.

Vacatures hebben een bepaalde levensloop. Bij het ontstaan van een nieuwe vacature wordt deze bijvoorbeeld, in de meeste gevallen, niet direct op een (externe) vacaturesite worden geplaatst. Iedere fase in de levensloop van een vacature vraagt om specifieke arbeidsmarktacties. Wij leggen je graag uit wat je zelf kunt doen om je kans op het vinden van een passende, misschien wel verborgen, vacature te vergroten.

Soorten vacatures
Voordat je begint met je zoektocht is het belangrijk om te weten dat er twee soorten vacatures zijn; vervangingsvacatures en groeivacatures.

Ter illustratie een voorbeeld van het ontstaan van een vervangingsvacature: Iemand hoort vrijdagmiddag dat zij is aangenomen voor de baan waarnaar zij heeft gesolliciteerd; zij vertelt dit meteen aan haar partner; op zaterdag en zondag vertelt zij het aan familie, vrienden, sportvrienden etc. en die vertellen het ook weer verder.

Voorbeeld van het ontstaan van een groeivacature: Een directeur van een klein bedrijf beslist op zaterdag dat hij een vaste boekhouder in dienst wil en geen gebruik meer wil maken van een administratiekantoor. Ook de directeur spreekt op zaterdag en zondag veel mensen en vraagt meteen wie er een goede boekhouder kent.

Belangrijkste actie: Netwerken
In deze fase is de vacature enkel nog bekend bij (enkele) werknemers van de organisatie waar de functie vrijkomt en mensen die via andere over de vacature hebben gehoord. Om deze ‘verborgen’ vacatures te vinden is het vooral belangrijk om te netwerken zodat zoveel mogelijk mensen waar jij naar op zoek bent.
Dat kun je doen door:

  • Het benaderen van bekende en minder bekende contacten. Door sociale media, zoals LinkedIn, is de wereld groter geworden. Je kunt via een bedrijfspagina bijvoorbeeld alle medewerkers van een bedrijf vinden die lid zijn van LinkedIn. Je kunt je op LinkedIn ook aansluiten bij ‘groepen’. In een groep zijn verschillende leden aangesloten rond een specifiek thema. In groepen kun je op zoek gaan naar nieuwe contacten, deelnemen aan discussies en op zoek gaan naar vacatures.
  • Zoveel mogelijk mensen deelgenoot te maken van je zoektocht. Denk ook aan mensen in je directe omgeving. Spreek je buurman aan of ouders op het schoolplein. Laat netwerkcontacten regelmatig van je horen en blijf in alle gevallen persoonlijk en beleefd.
  • Het bezoeken van banenbeurzen, netwerkbijeenkomsten en andere open dagen.

Belangrijkste actie: Bedrijven benaderen

In deze fase kun je een passende vacature vinden door de activiteiten van organisaties te volgen. Ook ga je zelf actief contacten leggen met mensen binnen en buiten je eigen netwerk.
Dat kun je doen door:

  • Te bedenken bij welke bedrijven jij graag zou willen werken. Je wordt op deze manier niet beperkt door de vraag of er een bestaande vacature is. Met welke bedrijven heb je affiniteit? In welke branche? Is er een bedrijf waar je al jaren zaken mee doet of mensen kent waardoor je binding hebt met deze organisatie? Kijk welke informatie je kunt vinden over dit bedrijf en ga op zoek naar mogelijkheden om in contact te komen. Dit kan door te netwerken of door te onderzoeken naar wie je een open sollicitatie kunt sturen.
  • Bedrijven te volgen via sociale media zoals Facebook of LinkedIn. Je kunt zo ook gemakkelijk zien welke mensen van dat bedrijf zich al binnen je netwerk bevinden. Zijn er vacatures geplaatst? Dan kun je direct reageren. Leg, als er geen vacatures online staan, contact met een recruiter of werknemer van het bedrijf. Je kunt vanuit jouw motivatie vragen naar tips en adviezen.
  • Binnen te lopen bij bedrijven. Dit kan natuurlijk niet overal maar wel bij winkeliers, tuincentra of restaurants.
  • Open dagen te bezoeken. In de zorgsector komt dit bijvoorbeeld met regelmaat voor.
  • Online research te doen. Sommige bedrijven hebben ook een speciale werkenbij-website waar je informatie kunt vinden of meteen kunt reageren op een vacature.

 

Belangrijkste actie: Intermediairs benaderen

In deze fase vergroot je jouw kansen door contacten te leggen met intermediairs en ervoor te zorgen dat je goed vindbaar bent.
Dat kun je doen door:

  • Op zoek te gaan naar intermediairs. Dit zijn uitzendbureaus, werving & selectie bureaus en detacheringbureaus. Probeer, tenzij het niet anders kan, eerst persoonlijk contact te maken voordat je CV en motivatie via een website uploadt. Wanneer je eenmaal contact hebt gemaakt is het verstandig om regelmatig van je te laten horen. Zo blijf je beter in beeld.
  • Bekenden of (oud)collega’s te vragen naar ervaringen met bureaus om intermediairs te vinden.
  • Op zoek te gaan naar recruiters via LinkedIn (groepen) en andere sociale media. De meeste recruiters staan via sociale media open voor jouw vragen en zijn altijd geïnteresseerd in goede kandidaten!
  • Te zoeken naar intermediairs via bijvoorbeeld de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen.

Wanneer een vacature openbaar wordt geplaatst is deze toegankelijk voor iedereen die hem kan vinden. Je moet alleen wel weten waar je moet zoeken.
Je vindt vacatures door:

  • Op Facebook en LinkedIn je tijdlijn in de gaten te houden voor vacatures van bedrijven die je volgt of die geplaatst worden via je connecties.
  • Media te selecteren en te volgen binnen jouw vakgebied.
  • Te zoeken op vacaturewebsites en eventueel job alerts aan te maken. 
  • Kranten te bekijken, met name de zaterdagedities. Ook lokale kranten blijken nog altijd een goede plek om vacatures te vinden.
  • Tweetdeck te gebruiken door met trefwoorden vacaturetweets binnen te krijgen. Een andere mogelijkheid als je zelf niet actief wilt Twitteren is het gebruik van een zoekwebsite: . Een voordeel hiervan is dat je geen Twitter account hoeft te hebben. Een nadeel is dan je ten opzichte  van Tweetdeck geen zoekopdrachten tegelijkertijd kunt uitvoeren.

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.